Ansøgning til statsborgerskab

Måske du går og overvejer at søge om dansk statsborgerskab indenfor den nærmeste fremtid?  Eller måske du skal til at søge om dansk statsborgerskab? Eller måske du bare ikke er helt inde i de regler der er om ansøgningen til at få dansk statsborgerskab? Eller måske du blot er nysgerrig? Uanset hvilken af de ovenstående du kan sætte kryds ved, kan du roligt fortsætte læsningen.

Ansøgning til statsborgerskab

For de som kunne sætte kryds ved en af ovenstående muligheder, vil spørgsmålene snart blive besvaret.

Det at søge om dansk statsborgerskab kan nemlig være noget af en jungle at skulle igennem, for ikke også at bruge udtrykket rutsjebane. Det kan nemlig være en lang og måske for nogle, en besværlig proces.

I denne artikel vil vi beskrive præcis hvordan, hele behandlingen af ansøgningsprocessen for at få dansk statsborgerskab i virkeligheden foregår.

Behandling af ansøgningen

Når man som ansøger til at få det danske statsborgerskab, sender sin ansøgning ind, er det Udlændinge- og Integrationsministeriet, der modtager ens ansøgning og ergo også dem, som udfører behandlingen af ens ansøgning.

Normalvis bliver alle ansøgninger behandlet i den rækkefølge, de bliver modtaget. Dog er der visse undtagelser for de ansøgere, som tilhører særligt sårbare persongrupper. Det kunne eksempelvis være børn og statsløse.

Når ansøgningen er modtaget, undersøger ministeriet, om man som ansøger opfylder alle betingelserne for at kunne få dansk statsborgerskab.

Hvornår vedtages lovforslaget om at få dansk statsborgerskab?

To gange årligt, i april og oktober – bliver der offentliggjort et lovforslag om statsborgerskabs meddelses. Dette offentliggøres af Udlændinge- og integrationsministeren.

Grundet forberedelsen bliver der lukket for optagelsen cirka 2-3 måneder før lovforslaget offentliggøres.

Dispensation

Skulle man stå i den situation, at man ikke opfylder alle betingelserne for at få dansk statsborgerskab – undersøger Udlændinge- og Integrationsministeriet om ansøgningen kan videregives til Folketingets Indfødsretsudvalg. Herefter vil de tage stilling til, om der kan gives dispensation fra nogle af betingelserne.

Sagsbehandlingstid

Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for de, som ansøger om at få dansk statsborgerskab, er lige nu cirka 20 måneder. Dette er opgjort den 4. januar 2019.