Kan jeg lytte til musik når jeg læser op til indfødsretsprøven?

Kan jeg lytte til musik når jeg læser op til indfødsretsprøven?

Du sidder og læser op til indfødsretsprøven og lægger mærke til, at du let bliver distraheret ved lydene omkring dig fra vaskemaskinen, børnene der leger, ham der borer i rørene ude ved vejen eller måske er det bare stilheden der distraherer dig? Du overvejer om du skal tage høretelefonerne på og lytte til musik i stedet. Men vil dette rent faktisk hjælpe dig med at koncentrere dig om at læse til indfødsretsprøven eller vil det hindre din koncentration? Hvis du ønsker at vide mere, så læs med herunder. 

Der er mange mennesker som mener, at de har brug for at lytte til musik når de læser til for eksempel eksamen eller op til en prøve i det hele taget. Disse mener, at det hjælper dem med at koncentrere sig bedre. Andre mener, at de simpelthen har brug for musikken fordi det ellers er for stille. På den anden side er der også dem som mener, at det er utroligt forstyrrende at lytte til musik imens de læser eller studerer og har brug for stilhed for at fungere bedst. 

Vil musik virkelig hjælp dig med at fokusere bedre når du læser til op til indfødsretsprøven, eller er det bare en distrahering som du egentlig ikke er klar over? 

Mozarteffekten 

Teorien om at det gør dig klogere at lytte til musik (især klassisk) blev udviklet i 1990’erne af Dr. Gordon Shaw. Han testede denne teori på en gruppe universitetsstuderende og rapporterede at deres IQ blev forhøjet med 9 point som et resultat af at lytte til Mozart. Denne teori viste sig dog senere at være misvisende og blev herefter kaldt Mozartmyten. Der er flere årsager til, at denne teori blev afkræftet. Blandt andet blev den testet på kun én form for intelligens en gruppe af forskere samlede en masse af resultaterne fra forsøg med Mozarteffekten og fandt ikke meget bevis for, at man bliver bedre til at udføre specifikke opgaver ved at lytte til klassisk musik. Det er derfor ikke bevist, at det gør dig klogere eller mere intelligent hvis du lytter til klassisk musik.

Musik hjælper på humøret

Det er dog bevist, at musik kan hjælpe dig med at blive i bedre humør, samt det det øger niveauet af dopamin. Forskning viser, at når man lytter til musik, så udløser man mere dopamin i hjernen. Dopamin er et stof, som fremmer en følelse af glæde og spænding. Dertil viser studier, at man generelt bliver bedre til opgaveløsning når man er i godt humør og derudover leder musik også til mindre stress og angst, som gør at man fokuserer og lærer bedre. Dette er noget som helt klart kan hjælpe dig, når du skal læse op til indfødsretsprøven

Musik kan også hindre læring

Skal du så lytte til musik, når du læser op til indfødsretsprøven? Der er nemlig også studier, som viser at nogle mennesker ikke absorberer så meget information eller bliver mindre produktive når de lytter til musik, i forhold til dem som ikke lytter til noget. Forskning viser dog, at musik hjælper på hukommelsen. Der er dog også nogle mennesker, som har brug for musikken for at kunne genkalde sig informationer i hukommelsen og dette kan være problematisk hvis man er til en prøve, hvor det ikke er muligt at have musik i ørerne. Derfor er det en fordel for dem, som lærer bedst uden musik, da de vil klare sig bedre i et stille, neutralt miljø til en prøve. 

Hvad er så bedst? 

Det er helt op til dig, om du vil lytte til musik når du læser op til indfødsretsprøven. Dog kan det anbefales at lytte til musik, som ikke har sang eller tekster, da fokus nemt kan komme på sangteksten i stedet for koncentrationen om det du skal læse. Der er selvfølgelig ikke nogen grund til at lytte til musik, hvis du føler at det distraherer dig – så er det bedst at lade være. Når det er sagt, så er der altså mange gode grunde til at have noget baggrundsmusik kørende hvis du har svært ved at koncentrere dig på grund af lydene i dine omgivelser. Med dette i tankerne, så kan du nu vælge om du skal lytte til musik når du læser op til indfødsretsprøven.